Wiadomości branżowe

Letnie spotkania z marką Knorr

Letnie spotkania z marką Knorr
Maj rozpoczyna sezon grillowania, pikników i kipiących warzywami sałatek. Co zrobić, żeby zapach grillowanego mięsa oczarował uczestników? Co podać amatorom delikatniejszych dań? A co dla wielbicieli sałatek? Mamy odpowiedzi na wszystkie pytania!Grill to podstawaW latach 50. w USA narodziła się nowa tradycja spędzania czasu wolnego z przyjaciółmi lub rodziną. Grillowanie stało się jedną z ulubionych rozrywek na świeżym powietrzu. Wspólne przyrządzanie mięs, warzyw i fantazyjnych szaszłyków, stało się receptą na udane przyjęcie. Co sprawiło, że grill tak dobrze przyjął się na polskim gruncie?„Polska kuchnia to w dużej mierze dania z mięsem. Ciężkie i sycące. Grill to alternatywa dla smażenia albo pieczenia. Mięso wrzucone na ruszt ma charakterystyczny aromat, ale przede wszystkim jest lżejsze, zawiera w sobie mniej tłuszczu” – mówi Iwonna Niegowska, specjalista ds. żywienia marki Knorr.Co można grillować? Praktycznie wszystko: kiełbaski, drób, karkówkę, schab, ryby, warzywa, pieczywo, a nawet owoce. Absolutne minimum to skropienie mięsa oliwą, ale dopiero natarcie aromatyczną

Maj rozpoczyna sezon grillowania, pikników i kipiących warzywami sałatek. Co zrobić, żeby zapach grillowanego mięsa oczarował uczestników? Co podać amatorom delikatniejszych dań? A co dla wielbicieli sałatek? Mamy odpowiedzi na wszystkie pytania!

Grill to podstawa

W latach 50. w USA narodziła się nowa tradycja spędzania czasu wolnego z przyjaciółmi lub rodziną. Grillowanie stało się jedną z ulubionych rozrywek na świeżym powietrzu. Wspólne przyrządzanie mięs, warzyw i fantazyjnych szaszłyków, stało się receptą na udane przyjęcie. Co sprawiło, że grill tak dobrze przyjął się na polskim gruncie?

„Polska kuchnia to w dużej mierze dania z mięsem. Ciężkie i sycące. Grill to alternatywa dla smażenia albo pieczenia. Mięso wrzucone na ruszt ma charakterystyczny aromat, ale przede wszystkim jest lżejsze, zawiera w sobie mniej tłuszczu” – mówi Iwonna Niegowska, specjalista ds. żywienia marki Knorr.

Co można grillować? Praktycznie wszystko: kiełbaski, drób, karkówkę, schab, ryby, warzywa, pieczywo, a nawet owoce. Absolutne minimum to skropienie mięsa oliwą, ale dopiero natarcie aromatyczną przyprawą lub marynatą nada mu wspaniałego smaku, a woń rozniesie się wokół, powodując zainteresowanie sąsiadów. Do węgla można również dosypać ziół: tymianku, szałwii, lubczyka, wtedy dym owieje grillowane specjały dodatkowym zapachem.

Marynata, a może przyprawa?

A w jaki sposób skomponować właściwą w smaku marynatę? W ofercie marki Knorr znajdziesz naturalne marynaty, które możesz stosować również jako przyprawy. Kawałek mięsa lub ryby wystarczy posypać jedną z Naturalnych Marynat Knorr lub połączyć z oliwą, natrzeć marynatą i pozostawić na 30 minut. Ten czas wystarczy, aby mięso nabrało fantastycznego aromatu i smaku. Naturalna Marynata do mięs z gorczycą i kolendrą podkreśli smak najpopularniejszych dań kuchni polskiej i zagranicznej: steków, pieczonego schabu czy szynki. Rozmaryn oraz pikantny pieprz cayenne, które znajdziesz w Marynacie do kurczaka, urozmaicą smak kotletów, kawałków mięs dodawanych do ulubionych sałatek czy samodzielnie przygotowanego kurczaka z rożna. Naturalna Marynata do ryb wzmocni smak delikatnego mięsa dzięki dodatkowi orzeźwiającej cytryny i pachnącego koperku.

A to już wiesz?  Dom Wina wprowadza na polski rynek wina Chateaux z oferty Grupy Freixenet / Yvon Mau

A jak z grilla zrobić kameralne party?

Piotr Murawski, szef kuchni marki Knorr, poleca sprawdzony sposób na małe party:

„Podczas aranżowania przyjęcia nie zapomnijmy o sałatkach. Świeże warzywa, sałaty pełne witamin – do tego na przykład ser francuski – i już możemy pochwalić się gościom pysznym, samodzielnym daniem lub wyśmienitym dodatkiem do dań z grilla, i to zarówno mięs, jak
i ryb. Sałatki możesz w łatwy i szybki sposób przygotować, wykorzystując do tego sosy do sałatek Knorr”.

Sałatka to druga propozycja na letnie spotkania. Komponowana ze świeżych warzyw, ziół i kiełków aż tryska kolorem i smakiem. Dodanie do niej mięsa z kurczaka albo ryby, pieczeni czy soczystej karkówki z grilla oraz wyrazistego sosu spowoduje, że w prosty sposób osiągniesz samodzielne danie. Aby otrzymać pełnowartościową potrawę możesz podać ją z świeżym chrupiącym pieczywem, np. pełnoziarnistym czy czosnkowym. Jako inspirację kulinarną wykorzystaj dwa smaki Sosów sałatkowych 2w1 Knorr: Sałatkę Hawajską i Sałatkę Lazurową. W Sałatce Hawajskiej znajdziesz grzanki paprykowe oraz sos pomidorowy. Do zestawu wystarczy dodać grillowane mięso z kurczaka lub indyka, kawałki ananasa, kukurydzę oraz kruchą sałatę lodową. Sałatka Lazurowa jest świetną propozycją dla wielbicieli sera pleśniowego. Do grzanek o smaku czosnkowym w zestawie z sosem o smaku blue cheese, dodaj świeże pomidory, grillowane mięso z kurczaka, plasterki boczku i chrupiącą sałatę - taka sałatka będzie przebojem wśród znajomych zaproszonych na wspólne party.

Bogactwo letnich ogrodów

Pomysłowo skomponowana sałatka, to nie tylko szybki sposób na smaczny i pożywny posiłek, ale również recepta na dostosowanie menu do różnych preferencji kulinarnych naszych gości czy domowników. W letnich miesiącach targi wypełnione są świeżymi owocami i warzywami, z których dowolnie możemy komponować posiłki. W zależności od naszego apetytu oraz stylu odżywiania możemy dodawać do nich mięso, owoce morza, ser lub postawić na wersję dla jaroszy. Cały sekret tkwi w odpowiednio dobranym sosie. Wybierz swój ulubiony wariant z szerokiego portfolio marki Knorr. Sosy sałatkowe nie zawierają dodatku konserwantów, sztucznych barwników ani glutaminianu sodu. W zależności od przygotowywanej sałatki do zawartości opakowania wystarczy dodać odrobinę oliwy i wody lub majonezu czy jogurtu naturalnego, a następnie połączyć z przygotowaną wcześniej sałatkową kompozycją.

A to już wiesz?  Allegro otwiera nowe biuro IT w Krakowie

Źródło Knorr. Dostarczył netPR.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy